Opinion

”Tala om vad vindkraften kostar”

I rapporten ”Svensk Vindkraft - 215 miljarder senare” gör vi en uppskattning om vad en utbyggnad till 30 TWh potentiellt kan kosta. Summan är i linje med flera andra aktörers uppskattningar: kring 200 miljarder. Foto: Scanpix. Illustration: Jonas Askergren. Montage: Ny Teknik.
Per Nilsson, författare till rapporten “Svensk vindkraft - 215 miljarder senare”
Lydiah Wålsten, projektledare Miljö, tillväxt och konsumtion Foto: Jashar Ghavampour

DEBATT. 200 miljarder kommer vindkraftutbyggnaden att kosta. Det är djupt olyckligt att inte de som arbetar för en vindkraftsatsning kan presentera siffror. Skattebetalarna förtjänar transparens, skriver Per Nilsson och Lydiah Wålsten från tankesmedjan Timbro, i en replik till Miljöpartiets Lise Nordin.

Vindkraften är på tapeten och Miljöpartiet är en av de starkaste förespråkarna för en stor utbyggnad. Även regeringen ser en ljus framtid i vindenergi. Enligt regeringens planeringsram ska myndigheterna planera för att energiproduktionen från vindkraft på sikt kan uppgå till 30 TWh.

I debatten diskuteras dock inte det totala priset för en så stor vindkraftssatsning. Trots att utbyggnaden kan komma att kosta hundratals miljarder kronor, har de intressen som arbetar för en vindkraftssatsning om 30 TWh ännu inte redovisat någon kostnadsprognos. I debatten förekommer bara Energimyndighetens kostnadsberäkning för vad drygt 12 TWh kommer att kosta. Det motsvarar bara lite mer än en tredjedel av ambitionen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här