Opinion

”Svensk industri måste snåla mer”

Erik Dahlquist

DEBATT. Regeringen har uttalat att Sverige ska bli världsledande inom energieffektiv teknik och många av nyckelteknologierna är svenska. Men det räcker inte. Nu måste ribban höjas så att Sverige även blir ledande på att tillämpa tekniken och uppnå själva effektiviseringen. 

Det är bra att vägen mot ökad energieffektivitet och framgångsrika klimatåtgärder diskuteras i politiken. En i debatten förbisedd åtgärd är Program för energieffektivisering (PFE) som regeringen initierade 2004 och som startade 2005. En satsning som har tydlig effekt på elanvändningen inom våra mest elintensiva industrier. Programmet går ut på att de mest elintensiva industriföretagen investerar i energieffektiviserande teknik och andra åtgärder, mot möjligheten till skattebefrielse på el som används i tillverkningsprocesser.

Företagen som har anammat PFE har hittills investerat i teknik och processer som resulterat i en energieffektivisering som uppgår till 1,4 TWh, vilket motsvarar den årliga elanvändningen för cirka 80 000 eluppvärmda villor, eller hela Uppsala kommuns elanvändning.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här