Opinion

”Stoppa utvisningar av it-specialister”

Clarence Crafoord, vd Centrum för rättvisa och Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare. Foto: Hamid Ershad Sarabi, Orlando G. Boström

DEBATT. Det råder stor brist på it-specialister i Sverige. Samtidigt utvisas dessa eftertraktade personer trots både rätt kompetens och ordnade jobb. Systemet för arbetskraftsinvandring fungerar inte, skriver Maria Rankka och Clarence Crafoord.

Att Sverige är öppet för arbetskraftsinvandring är bra för såväl arbetsmarknaden som vår konkurrenskraft. Vårt högspecialiserade näringsliv, men också vår offentliga sektor, har stora behov av kompetens. Det är därför glädjande att det på senare år har blivit lättare att arbetskraftsinvandra till Sverige och att det är arbetsgivarna som avgör om det finns ett behov och inte tjänstemän i staten. Trots att mycket har förbättrats ser vi problem i hur lagstiftning och regelverk tillämpas och skapar onödiga hinder och byråkrati.

Sverige måste ha som uttalad ambition att locka hit och behålla kompetens från hela världen. En viktig förutsättning är att ärenden om arbetstillstånd handläggs på ett ändamålsenligt, effektivt och rättssäkert sätt. På senare tid har ett antal fall uppmärksammats som visar att systemet inte fungerar och att vi utvisar personer med eftertraktad kompetens och ordnade jobb.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här