Opinion

”Stockholms bostadsbrist hotar jobben”

Tillväxtföretagen bromsas av att det byggs för få bostäder i Stockholm, anser debattörerna. Vid Järlasjön anordnade hyresgästföreningen Nacka-Värmdö en samling 2010 med anledning av bostadsbristen. I Hammarby Sjöstad har nya lägenheter byggts under åren. Foto: TT

DEBATT. Situationen på bostadsmarknaden i Stockholm bromsar tillväxtföretagens förmåga att växa och utvecklas, anser Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare och Lotta Andersson, Projektledare/Utredare Stockholms Handelskammare.

Nästan en tredjedel av de snabbast växande små- och medelstora företagen i Stockholm har någon gång drab­bats av svårigheter att rekrytera på grund av  bostadsbristen. Det framkommer i en ny rapport från Stockholms Handelskammare.

Stockholmsregionen är en mycket globaliserad del av världen. Vi är en del i det nätverk av regioner som växer sig globalt starkare och här finns exempelvis 11 globala företags huvudkontor och vi är i växande grad en viktig nod i den globala ekonomin. Stockholms snabbväxande företag har behov av välutbildad arbetskraft och för att den ska kunna flytta hit krävs bostäder. Stockholms läns landsting har beräknat att det kommer att råda en brist på högutbildade på drygt 70 000 personer i Stockholmsregionen 2030 om ingenting görs.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här