Opinion

”Starkare stål bra för miljön”

En skänk på väg in under tapphålet för att fyllas med stål. Hofors, Ovako Sweden AB. Foto: Pia och Hans Nordlander
Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret Foto: Pär K Olsson

DEBATT. Höghållfast stål kan radikalt minska utsläppen av koldioxid. Genom att använda höghållfast stål till Friends Arena istället för konventionellt stål, sparades 900 ton koldioxid. Och stål kan återanvändas om och om igen. Det är dags att miljöpröva material utifrån livscykelanalys, tycker Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret.

I dag presenterar Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation, en miljörapport som visar hur stora klimatvinster höghållfasta stål skapar. Mot bakgrund av vetenskapliga studier vill Jernkontoret se bättre miljövärdering på material genom livscykelanalyser.

Stål är ett av världens vanligaste konstruktionsmaterial. Men det är stor skillnad på stål och stål. Svensk stålindustri har sedan decennier tillbaka nischat sig på specialstål för att klara den globala konkurrensen. Resultat är en materialutveckling som tillåter oss att göra mer med mindre resurser. Ett starkare stål ger oss möjlighet att använda mindre mängder. Det ger produkterna lägre vikt och minskar därmed åtgång på råvara och minskar koldioxidutsläpp när de används. Tydligast är miljövinsterna på fordon där höghållfasta stål kan minska vikten markant och därmed bränsleförbrukningen. Ett fordon med 10 procent lägre vikt drar 5 procent mindre bränsle.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här