Opinion

”Spännande teknik fångar koldioxid”

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. För några veckor sedan skrev vi om flygets teknikutveckling. Jag tog upp att teknikutveckling kommer att göra stor nytta, men att det också kan vara så att människan behöver förändra sitt beteende.

Temperaturen på jorden stiger. Sedan 1850 har det blivit 1 grad varmare och 16 av de 17 varmaste åren har inträffat efter 2000.

I dag sätter vi fokus på en teknik som har möjlighet att ta hand om en del av den koldioxid som finns i luften. Ju mer koldioxid i atmosfären, desto varmare kommer det att bli, så en förändring är nödvändig. Biokolanläggningen i Stockholm, en modern kolmila, omvandlar trädgårdsavfall till biokol som går att lagra i marken. Det ger förutom en koldioxidbesparing också mer bördig jord.

Exakt hur effektiv tekniken är kommer forskare att utvärdera. Nu tror de ansvariga i projektet att det motsvarar utsläppen från 700 bilar per år. Men resultatet återkommer vi till när det är klart.

Läs Linda Nohrstedts reportage från anläggningen här, samt se Jonas Askergrens grafik som förklarar hur det fungerar är.

På 33-listeturnén i Malmö träffade jag flera duktiga entreprenörer.

Det var roligt att höra om Trice Imagings resa till partnerskap med flera av världens största bolag som GE och Philips. Trice gör vården mer digital och vill skapa en egen standard.

Nattaro Labs lösning för att stoppa vägglöss är mer lowtech, men ändå fin ingenjörskonst. Företaget var med på 33-listan i fjol och hoppas komma med i år också.

Här kan du läsa om Spectronic Medical som vann pitch-tävlingen i Malmö. I tisdags blev det fjärde bolaget klart för listan – 1928 Diagnostics.

Den 4 april släpper vi hela listan och vill du vara med och fira den kvällen kan du redan nu boka din plats på 33-listan.se.