Opinion

Solen tillräckligt kraftfull för solel på våra breddgrader

”Solel är bra som komplement till andra tekniker, exempelvis vindkraft som ger mest effekt på vintern”, skriver Svante Axelsson, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Svante Axelsson, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

REPLIK. Svensk solel är ett bra komplement till exempelvis vindkraft. Kågeson fastnar i ett kortsiktigt fokus på kostnadseffektivitet, svarar Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen.

Vår ambition med boken Solrevolution har varit att sprida en bild av den positiva och inspirerande utvecklingen av solceller i världen. Det finns redan gott om tekniska rapporter i ämnet för den intresserade. Utgångspunkten är att solelen sveper över världen och att vi tycker att solel också har en viktig plats i ett 100 procent förnybart energisystem i Sverige.

Ett exempel på att vi träffat rätt är Dagens Nyheters kommentar om boken, att den ”utövar en oemotståndlig lockelse i kolsvart midvintertid” och vidare att ”läsningen är en mental ljusbehandling för alla som tvivlar på solens kraft på våra breddgrader” (DN 2015-01-08).

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här