Opinion

”Sol- och vindkraft gör elen för billig sommartid”

Per Kågeson, fil dr i energisystemanalys.

DEBATT. I ett förnybart energisystem är inte effektbrist under vindstilla dagar det enda problemet. Ett lika stort bekymmer är att få tillräckligt betalt när det blåser och solen skiner. En omfattande utbyggnad av solkraft kan göra det svårt att finansiera kraftverk som behövs under vinterhalvåret, skriver Per Kågeson.

Kostnaden för att producera el i vindkraftverk har reducerats kraftigt. Tack vare elcertifikatsystemet kan lönsamhet i nya anläggningar uppnås trots att priset på högspänd el är mycket lågt. Utan detta bidrag skulle priset behöva överstiga 50 öre per kWh för lönsamhet i nya verk. Å andra sidan är konkurrerande nyproduktion, inklusive kärnkraft, med stor sannolikhet ännu dyrare.

Framtiden för vinden kan synas god. Men det finns begränsningar. Frågan om hur mycket vindkraft som kan integreras utan att man behöver investera i lagring av energi från vindrika till mindre blåsiga dagar är föremål för intensiv debatt. Att döma av en ny doktorsavhandling från Chalmers tycks den övre gränsen gå någonstans kring 30 TWh per år, men det förutsätter att efterfrågan från omvärlden på svensk reglerkraft inte blir för stor. Det är inte bara vi som behöver balansera intermittent kraft. Sverige och Norge står tillsammans för två tredjedelar av vattenkraftens reglerkapacitet i Västeuropa. Komplettering med en stor mängd gasturbiner kommer att behövas. De kommer åtminstone inledningsvis att behöva drivas med fossil gas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här