Opinion

”Smutsig omärkt el ska väck”

SLUTREPLIK. Efterfrågan på fossil el är noll i Sverige. Därför är det helt rätt att ge kunden makt om man vill hjälpa till att lösa problemen med klimatet. Och, kunden kan vara helt säker på att det inte säljs mer el från vindkraft än som produceras, svarar Johan Öhnell.

Einar Fjellman ställer bra frågor kring hur ursprungsmärkningen av el fungerar och vilken effekt den har på att få bort kolkraften. Den omärkta elen som vi köper i Sverige innehåller till nästan hälften kol- och gaskraft. Vi på Telge Energi ser väldigt positivt på att det nu blir lagkrav på att informera kunderna på fakturan om hur den omärkta elen ser ut.

Genom att köpa ursprungsmärkt el garanterar man att samma mängd förnyelsebar el förs in på elnätet som man själv förbrukar och tar ut från elnätet. Det ger en extra intäkt till vindkraftsproducenten som i ännu högre takt kan bygga ut sin verksamhet. Det ger också en väldigt tydlig signal från kunderna att de efterfrågar förnyelsebar el. Det ger dem som investerar i vindkraft en ökad säkerhet i att deras el kommer att kunna säljas även i framtiden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här