Opinion

”Smarta elnät – men för vem?”

Så här ser designkonceptet ut för visualiseringen av elkonsumtionen. Designen kan dock komma att förändras i projektet. Foto: Kalle Hagman
Jan Bertoft Foto: Charlie Drevstam

DEBATT. Smarta elnät ska vi ha, det är bra för miljön. Men ett benhårt krav är att det sker med konsumenterna i centrum. Annars blir elnäten inte smarta för andra än elproducenterna och företagen som säljer på oss ny teknik, skriver Jan Bertoft generalsekreterare Sveriges Konsumenter.

Om du inte har hört talas om smarta elnät är det lika bra att du vänjer dig. Smarta elnät – när de fungerar – innebär en miljövänlig balans mellan input och output av el. Vi anpassar förbrukningen för att få bort toppar i produktionen då elen är dyr och kommer från miljövidriga kraftkällor.

Ett krux i dag är att alla använder energikrävande motorvärmare, duschar, ugnar etc ungefär samtidigt. Smarta elnät förväntas också vara en väg ur problemet då el måste användas samtidigt som den produceras. Och i visionen ingår att vi konsumenter ska kunna sälja egen el till nätet som vi till exempel producerat genom solceller på taket eller lagrat i elbilens batterier.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här