Opinion

”Sluta klaga – äg din egen el!”

Genom att bli egna elproducenter utmanar vi de tre stora elbolag som i dag sitter på över 80 procent av elproduktionen. Dessutom halverar vi vårt eget elpris och gör en miljöinsats som slår det mesta, skriver tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren tillsammans med Linda Magnusson. Foto: Scanpix

DEBATT. Halvera dina elkostnader, gör en miljöinsats och utmana de tre stora elproducenterna genom att bli andelsägare i förnybar energi. Det skriver Pär Holmgren och Linda Magnusson.

Sverige delas in i nya elområden, men missnöjet med höga elpriser bottnar precis som Taxén skriver i sitt debattinlägg i en misslyckad avreglering. Däremot har han fel i att elmarknaden är olämplig att avreglera. Tvärtom handlar det om att gå ett steg längre och sprida ägandet inom elproduktionen.

Den som för tio år sedan, som jag (Pär Holmgren), köpte andelar i vindkraft betalade då totalt 24 000 kronor för fem andelar som sedan dess har gett 5 000 kWh per år. De senaste tio åren har vår familj betalt cirka 30 000 kronor för vår hushållsel. Om vi valt att stanna kvar hos någon av de större producenterna hade förmodligen räkningen snarare hamnat på cirka 50 000 kronor. Vårt elpris har alltså nästan halverats och kostnaderna för andelarna är snart intjänade. Dessutom är andelarna en värdehandling som vi kan sälja om vi till exempel flyttar till ett mindre boende.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här