Opinion

”Slöseri med forskningsmiljarder när ofärdiga Life Science släpps ut för tidigt”

Debattredaktör Cecilia Laurén. Foto: Fredrik Stehn

DEBATT. I dag stupar över 95 procent av läkemedels- och diagnostikprojekt när de ska lämna de svenska universiteten och omvandlas till kommersiella produkter. Skälet är att de släpps ut alldeles för tidigt och inte är redo för att möta investerare, kunder och marknad. Detta är ett resursslöseri som måste stoppas, skriver Peter Strömbäck, vd Innovationsbron.

Var finns 2000-talets motsvarigheter till pacemakern, strålkniven och Losec? Frågan är relevant eftersom vi årligen satsar flera miljarder av offentliga medel på Life Science forskning, (medicinteknik, läkemedel, diagnostik och biotekniska verktyg) och resultatet är synnerligen magert. Bara inom Stockholm-Uppsala regionen satsas varje år cirka 8,5 miljarder på Life Science forskning. Men endast en bråkdel, faktiskt mindre än 1 procent, avsätts för att omvandla forskningsresultat till nya produkter. Detta led är mer eller mindre bortglömt vilket leder till att de flesta Life Science projekten aldrig lyfter utan stannar i sin utveckling.

Faktum är att under de senaste femton åren har det knappt kommit ut några Life Science produkter alls, trots att Sverige är ett av de mest framstående länderna inom medicinsk forskning där miljarder satsas år efter år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här