Opinion

”Slopa importtullarna på solceller”

Solceller utanför Enköping. Foto: Jörgen Appelgren
Jakop Dalunde (MP) EU-parlamentariker och ledamot i parlamentets energiutskott. Foto: Miljöpartiet
Lise Nordin (MP) riksdagsledamot och energipolitisk talesperson Foto: Miljöpartiet

DEBATT. Det har aldrig varit så enkelt och lönsamt med solceller, men de importtullar EU-kommissionen införde 2013 på kinesiska solceller försenar utbyggnaden, skriver miljöpartisterna Lise Nordin och Jakop Dalunde.

Sol är det mest populära energislaget hos svenska folket och på ett år har installationerna av solceller ökat med 60 procent. Med Miljöpartiet i regering har stora satsningar gjorts på solceller.

  • Investeringsstödet som kan sökas av både privatpersoner, företag och kommuner har åttafaldigats från 50 miljoner till 390 miljoner kronor per år.
  • För den med solceller på villataket ges en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme för den överskottsel som levereras ut på nätet. Nu utreds också hur motsvarande kan gälla även andelsägt.
  • Från 1 januari 2017 tas momskravet bort för den med en omsättning på max 30 000 kronor per år vilket med god marginal omfattar alla privatpersoner.
  • Ett arbete inleds nu med notifiering till EU om att ta bort skatten på de stora solanläggningar som ägs av kommuner och företag för egen användning. I ett första steg sänks skatten från 29 till 0,5 öre per kilowattimme.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här