Opinion

”Släpp kravet på kassaregister”

Kassaregister hämmar teknikutvecklingen inom handeln, hävdar debattörerna. Foto: Alamy

DEBATT. Dagens krav på kassaregister hämmar teknikutvecklingen inom handeln. Dessutom bromsar kraven nya företag som vill starta kontanthandel. Dags att göra om, skriver en rad företrädare för branschen.

Den nuvarande lagstiftningen för kassaregister togs fram 2010 och Skatteverket krävde att handeln skulle införskaffa fysiska kontrollenheter. Nu blir det allt tydligare att verkligheten har sprungit ikapp Skatteverkets föreskrifter om kontrollenheter. Handeln förändras i en allt högre takt genom nya tekniska lösningar och nya sätt att konsumera. Fler och fler konsumenter handlar i dag över nätet men Skatteverkets föreskrifter reglerar endast de köp som sker i en fysisk kassa.

Eftersom föreskrifterna reglerar vilken teknik som handlarna ska använda för Skatteverkets kontroller hämmar de den tekniska utvecklingen inom handeln. De försvårar för nya företag att starta kontanthandel eftersom de tvingas att investera i en kontrollenhet, vilket kan vara betungande för mindre företag. Det bidrar inte till att göra det enkelt för företag att göra rätt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här