Opinion

”Skynda på övergången till ny effektivare teknik”

Sågverk kan halvera sin elvanvändning vid torkning av virke och potentialen för energieffektiviseringar i exempelvis byggnader är stor. Vänta inte på nya klimatmål, satsa på ny teknik i stället, uppmanar debattörerna. Foto: Ulf Palm / TT
Maria Sandqvist, Enhetschef Produktkrav och Miljö, Teknikföretagen.

DEBATT. Jordbruksstödet i all ära men frågan är om det inte vore bättre att omfördela litet av EU:s gemensamma medel för att påskynda övergången till modern teknik som kan minska klimatpåverkan, skriver Maria Sandqvist och Susanne Lundberg på Ericsson och Teknikföretagen.

Klimatdiskussionen har oftast fokus på temperaturnivåer och utsläppskrav. Ofta är det dessutom politiker, intresseorganisationer och en del vetenskapsmän som syns i debatten.

Men faktum är att det redan finns både teknik och metoder för att minska miljöpåverkan och att framtida lösningar ligger i fortsatt utveckling och spridning av ny teknik och nya tjänster. Vad som saknas är politiska beslut och relevanta styrmedel för att öka incitamenten för företag och konsumenter att implementera de nya teknikerna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här