Opinion

”Skräm inte kvinnor från att bli ingenjörer”

Första steget för att få fler unga att välja ingenjörsyrket vore att sluta betrakta halva befolkningen som mindre lämpade. Ja, jag syftar på kvinnorna, skriver Helena Fredenberg, civilingenjör. Foto: Gunnar Lillesköld

DEBATT. Om den skepsis som drabbar kvinnliga ingenjörer även möter alla som inte är blonda och blåögda, då kommer vi få stora problem med återväxten av ingenjörer, skriver Helena Fredenberg.

När jag läste teknisk fysik på KTH upplevde jag aldrig att det var en nackdel att vara tjej. Vi var i klar minoritet men möttes inte av attityden att vi troligtvis inte förstod det vi studerade eller att vi skulle bli sämre ingenjörer i framtiden.

För tio år sedan tog jag examen och har sedan dess arbetat i elektronikbranschen. Jag tycker att det är ett roligt yrke, en spännande bransch, och det har inte varit några svårigheter att få jobb. Tvärtom hör jag ofta oro, inte bara i min egen bransch, över återväxten av ingenjörer i Sverige. Jag ser ju även själv att medelåldern på arbetsplatsen stiger med ett år för varje år som går och att söktrycket till ingenjörsutbildningarna sjunker.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här