Opinion

”Se godstrafiken ur ett större perspektiv”

MALMÖ 2007-11-05 Danska lastbilscahufförer blockerar tillfarten till Öresundsbron vid Kastrup för lastbilstrafik medan bussar och personbilar släpps igenom avspärrningen. Aktionen är en protest mot danska kör- och vilotidsregler och mot höga böter. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX / Kod 70040 Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

DEBATT. Öresundsregionen riskerar bli en getingmidja för svensk export och handel. Ett enda urspårat tåg kan räcka för att skada svensk BNP, enligt debattörerna som vädjar till Infrastrukturministern om att ta itu med riskerna.

I december spårade ett godståg ur i Danmark och på den tid som banan reparerades fick omkring 900 tåg med gods till och från Sverige försöka hitta andra vägar.

Det är så stora siffror att det förmodligen kommer märkas när svensk BNP för 2012 slutgiltigt summeras. Det blir därför viktigt för regeringen och inte minst infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, att ta med i beräkningen det ökande trafikarbetet för gods i anslutning till södra Sverige för framtida infrastrukturplaner.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här