Opinion

”Samspelet människa-maskin ger industrin svensk fördel”

Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova, Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen.

DEBATT. Företagens teknikutveckling handlar inte om att uppnå total automatisering. Det är interaktionen mellan människa och maskin som ger svensk industri trumf på hand, skriver Klas Wåhlberg, Teknikföretagen, Charlotte Brogren, Vinnova och Anders Ferbe, IF Metall.

Sverige är en stark industrination. Här finns många framgångsrika och innovativa industriföretag där medarbetare och chefer sitter på ett stort kunnande, inte minst om arbetsledning och utvecklingsarbete. En särskild kompetens finns när det gäller omställning. Framgångsrika företag klarar av att gång på gång förnya och ställa om produktion och produkter i takt med att förutsättningarna förändras. Detta är så kallade mjuka konkurrensfördelar.

I dag när industrin står inför en digital transformation menar vi att våra möjligheter för industriproduktion ökar. Den nya tekniken spelar Sverige i händerna om vi tar vara på möjligheterna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här