Opinion

”Sälj alla bränslen i kilojoule”

STOCKHOLM. 2009-08-03 Biogasstation Brommaplan i Stockholm. Foto Andreas Apell / SCANPIX / Kod 10700 Foto: Andreas Apell/TT

DEBATT. Vad ska du köra bilen på i framtiden, etanol, biogas, rapsolja eller kanske el? Ge oss enheter på fordonsbränslen så vi kan jämföra energiinnehållet. Först då kan vi bedöma ekonomin i framtidens bilar, skriver Martin Ragnar, vd Svenskt Gastekniskt Center.

Funderar du på vad din nästa bil ska drivas med, etanol, biogas, rapsolja eller kanske el? Som VD för branschforskningsorganisationen Svenskt Gastekniskt Center AB är det naturligt för mig att se många fördelar och stor potential för biogasen. Sanningen är dock den att det enda vi med säkerhet vet om den tid då våra transporter görs oberoende av fossila drivmedel – det är att den tiden kommer att vara mer komplex än idag. Och den tiden ligger inte så särskilt långt bort.

Politikerna har satt upp målet att transportsektorn ska vara just fossiloberoende år 2030, det vill säga 15 år från nu. Och för att lyckas med det krävs att alla goda krafter samlas. Svaret på vilket som är framtidens fordonsbränsle är därför vare sig etanol, biogas, rapsolja eller el – utan alla fyra och ytterligare några därtill.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här