Opinion

”Riskfyllt nanospel, ministern”

DEBATT. Låt inte nanomaterialen hamna i samma dödläge som GMO. Man dömer och bedömer en hel teknikform trots att fokus i rimlighetens namn borde ligga på egenskaperna hos produkten. Det finns enorm potential inom nanotekniken för nya jobb, framsteg inom sjukvården, miljöförbättring och mycket, mycket annat, skriver Josef Fransson (SD) Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott

Nanotekniken gör nya landvinningar i ett högt tempo och precis som miljöminister Lena Ek (C) skriver i sin debattartikel ”Vi vet för lite om nano” så finns det enorm potential inom området för nya jobb, framsteg inom sjukvården, miljöförbättring och mycket, mycket annat.

Det är dock ett stort feltänk, som också ger en känsla av opportunism, när Lena Ek gör utfall mot den nya teknikformen och säger sig vilja forcera in tekniken i gapet på EUs byråkrater. Det är tyvärr allt för lätt för politiker att exploatera människors rädsla för något mycket komplext, så som nanotekniken, men jag ser en risk med att denna högpotentiella teknikform kan hamna i samma dödläge som frågan om genmodifierade grödor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här