Opinion

”Regeringen borde vakna ur sin nanosömn”

Exempel på material som kan klassas som nanomaterial utan att innehålla nanopartiklar är de transistorer som finns i våra datorer och telefoner, bioaktiva skikt i medicinska implantat och lågfriktionsytor i vindkraftverk, skriver experter i debattartikeln. Foto: Scanpix samt Jörgen Appelgren
Carl Schlyter

DEBATT. Det vore synd om hela nanotekniken misskrediteras för att en solkräm är giftig. Vi behöver en riskbaserad lagstiftning som ger en säker användning, utan ett idiotstopp för tekniken. Där behöver vi mer från regeringen än yrvakna krav på register, skriver Carl Schlyter.

Tre år efter att EU-parlamentet godkände min rapport om nanoteknik ger Lena Ek stöd för kravet på nanoregister i EU. Bättre sent än aldrig.

Dessutom har Kemikalieinspektionen efterlyst ett sådant register i sin nanorapport 2010. Frågan har diskuterats i flera år och kommissionen håller just på med en undersökning av vad som finns på marknaden. Frankrike har deklarerat att de ska införa ett register, men tyvärr har kommissionen ifrågasatt detta och det vore därför välkommet om Sverige också gjorde som Frankrike.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här