Opinion

”Räkna med fjärrvärmen i smarta näten”

Bostäders energisystem kan balansera väderberoende produktion av el med vindkraft och solkraft. Det borde premieras i miljöcertifieringssystemet för byggnader, enligt debattörerna. Foto: Christine Olsson / TT

DEBATT. Bebyggelsen kan fungera som energilager och balansera för väderberoende vind- och solkraft. Men laststyrning kan tillämpas även i nät med andra energibärare än el, som till exempel i fjärrvärmenät eller i gasnät, skriver Patrick Isacson, Christian Johansson och Erik Dotzauer, NODA Intelligent Systems AB.

Bebyggelsen har en ny roll att spela i energisystemet, som energilager för att balansera väderberoende produktion av el med vindkraft och solkraft. Detta har uppmärksammats i det pågående arbetet inom Energikommissionen men det förbises helt av Sweden Green Building Council (SGBC) i utvecklingen av den nya versionen av miljöcertifieringssystemet för byggnader, Miljöbyggnad.

Det talas mycket om ”smarta nät” och användarflexibilitet. Det man då normalt avser är laststyrning i nät för distribution av elektrisk kraft, så kallade ”smarta elnät”. Men denna definition av begreppet är för snäv, eftersom laststyrning kan tillämpas även i nät med andra energibärare än el, som till exempel i fjärrvärmenät eller i gasnät. Det man egentligen borde tala om är ”smarta energinät”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här