Opinion

Politiker, här är forskningen som behövs

Framgångsrika länder satsar på forskning som har tydliga mål och är motiverad av behov, skriver Sveriges Ingenjörer. Nye forskningsministern Tobias Krantz tycks tvärtom tro att akademiskt självstyre och oberoende grundforskning leder till innovationer.

Publicerad

Näringsminister Maud Olofsson undviker i sin debattartikel i Ny Teknik att nämna att utbildningsdepartementet har den politiska makten över innovationspolitiken.

Den nye forskningsministern Tobias Krantz (FP), en utanför den inre partikretsen okänd politiker, rivstartade med en programförklaring i början av juli. Den innehåller tre kloka slutsatser: "Dagens forskning är morgondagens välfärd", "Den svenska forskningsparadoxen - stora satsningar på forskning men relativt få innovationer - måste attackeras" och "Vid sidan av USA visar de nya ekonomierna i Asien och Latinamerika - Indien, Kina, Sydkorea, Singa-pore och Brasilien - framfötterna rejält. De satsar nu mycket stora resurser på forskning och utveckling." Kort sagt, målet är välfärd, problemet är för få innovationer, men vi kan lära av framgångsrika länder.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här