Opinion

”Peter Eriksson - här är din nya att-göra-lista”

Peter Eriksson, (MP) Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet
Sofia Gerstenfeld
Carola Lissel

DEBATT. Ställ krav på elektroniska fakturor, gör it och programmering till kärnämnen i skolan och slopa tvånget på fysiska kvitton. Det är några exempel på vad nya digitaliseringsministern Peter Eriksson borde ta itu med, enligt Sofia Gerstenfeld och Carola Lissel, Visma Software.

”Digitaliseringen av Sverige handlar om att svenska företag ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga.” Så sade Peter Eriksson (MP) när statsminister Stefan Löfven presenterade honom som Sveriges första digitaliseringsminister tidigare i våras. Det är en inställning som inger hopp om förändring och rimmar väl med den nya titeln.

Det arbete som Peter Eriksson har påbörjat är både stort och brådskande. Rapporter varnar för att Sverige halkar efter i digitaliseringen. Enligt det internationella konsultföretaget BCG riskerar vi rasa från en tredjeplats i deras globala digitala rankning 2012 till att vara nummer 22 redan 2025, om dagens trend fortsätter. Det skulle vara ett hårt slag mot just den konkurrenskraft Peter Eriksson lyfter fram.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här