Opinion

Pengarna ska följa idén genom innovationssystemet

RISE utvecklar intelligent glas med inbyggda transparenta funktioner som till exempel antenner i fönsterglas. Foto: RISE
Fredrik Hörstedt, vicerektor, Chalmers tekniska högskola Foto: Oscar Mattsson
Magnus Lundin, vd, SISP Swedish Incubators and Science Parks
Olof Sandén, vd, RISE Research Institutes of Sweden AB
Hans Hentzell, vd, Swedish ICT Research AB

DEBATT. Idéer måste kunna färdas snabbare och mer flexibelt i innovationssystemet. Det är idén och företaget som ska stå i centrum, skriver Fredrik Hörstedt, Chalmers, Magnus Lundin, SISP, Olof Sandén, RISE och Hans Hentzell, Swedish ICT.

Sverige och världen har trätt in i den största samhällsomvälvningen sedan industrialiseringen. För att möta de möjligheter och nya villkor som digitaliseringen för med sig, utvecklar vi nu en flexiblare infrastruktur för det svenska innovationssystemet. En samarbetsmodell som snabbare ska omvandla forskningsresultat till innovationer och morgondagens tillväxtföretag.

Sverige behöver fler innovativa företag för att säkra tillväxten, sysselsättningen och den globala konkurrenskraften. Forskningstraditionen i Sverige är stark och vi ligger i framkant inom forskning – men när det kommer till kommersialisering av idéer är Sverige och Europa svagare i jämförelse med resten av världen, enligt en rapport från den europeiska tankesmedjan Bruegel.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här