Opinion

”Omställningen är i full gång”

SLUTREPLIK. Goldmann beskyller oss för problem som den förra regeringen skapade och bortser från våra stora reformer, svarar Isabella Lövin, klimatminister och Ibrahim Baylan, energiminister.

Regeringen har tydligt tagit ställning för ett 100 procent förnybart energisystem och vidtagit en rad åtgärder för att nå dit. Samtidigt anklagar Mattias Goldman i Ny Teknik oss för att ha en alltför rosenröd syn på den svenska energiomställningen. Han väljer att bortse från de flesta av regeringens stora reformer och åtgärder och beskyller den nuvarande regeringen för problem som skapades av den förra regeringen. Nedan reder vi ut några av Goldmans påståenden.

”Eldrivna fordon revolutionerar transportsektorn”. Laddbara fordon säljer som aldrig förr. Som Goldman påpekar är de flesta laddhybrider – vilket är sämre än rena elbilar. Dock sänker laddhybrider utsläppen i storleksordningen 70 procent för dem som kör korta sträckor . Men vi vill självklart särskilt gynna rena elbilar. Just därför är supermiljöbilspremien för elbilar dubbelt så hög som för laddhybrider.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här