Opinion

”Oklart om bioenergin - vi känner oss lurade”

Grafik: Jonas Askergren

DEBATT. Sverige ligger i startgroparna för att leda klimatomställningen men inför toppmötet i Paris har den svenska politiken backat på en helt avgörande fråga – bioenergin. Oklar och kortsiktig politik gör att många konsumenter och företagare i transportsektorn känner sig lurade, skriver fyra företrädare för branschen.

Förnybar energi är en prioriterad fråga i Sverige och EU. I dag ser vi att kombinationen av innovativa företagare, koldioxidskatt och offentliga satsningar på forskning och utveckling ger bra resultat i form av hållbara drivmedel från gröna resurser. De biodrivmedel som produceras i Sverige ger en stor klimatnytta och både teknik och volymer utvecklas positivt. Våra förhoppningar om att kunna bidra till en snabbare klimatomställning och samtidigt öka tillväxten och sysselsättningen runt om i hela landet är därför i grunden stora. Men politiken följer inte med.

I Sverige finns sedan länge skatter på koldioxid och energi som är högre på klimatfarliga fossila bränslen än på förnybar energi. Utan dessa skatter hade Sveriges klimatpåverkan varit mycket högre och systemet är ett viktigt miljöpolitiskt föredöme internationellt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här