Opinion

"Nytt råd ska bädda för smarta elnät"

Sverige kan bli världsledande inom smarta elnät, menar energiminister Anna Karin Hatt och Maria Khorsand, ordförande för regeringens nya samordningsråd för smarta elnät. Foto: TT
Maria Khorsand
Anna-Karin Hatt Foto: Johan Ödmann

DEBATT. Sverige kan bli världsledande inom smarta elnät. Ett nytt råd som samlar it- och kraftbranscherna, forskningen, entreprenörerna och konsumenterna, ska bädda för utvecklingen. Det skriver it- och energiminister Anna Karin Hatt och Maria Khorsand som blir det nya rådets ordförande.

För 25 år kände inte många av oss till internet, och ännu mindre smarta mobiltelefoner. I dag har internet revolutionerat mångas vardag, och varannan svensk har en smartphone i fickan. Sverige har anpassat sig snabbt till den nya teknologin och är i framkant i den omdaning av samhället som sker med hjälp av it. På samma sätt står vi nu inför en omvälvning på energiområdet.

Vår energianvändning och energiproduktion är stadd i snabb förändring. De snabbast växande energislagen är sol- och vindkraft. Elanvändningen ökar sin andel av vår samlade energianvändning. Nya användningsområden, som elbilar, står inför sitt genombrott. Alla dessa språng i utvecklingen förändrar kraven på vårt energisystem och ska dessutom fungera tillsammans.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här