Opinion

”Nytt förslag om miljöbedömningar haltar”

Pia Pehrson, advokat/partner och Ludvig Gustafson, biträdande jurist. Båda verksamma vid Foyen Advokatfirmas avdelning för Mark- och miljörätt.

DEBATT. Lagförslaget är tänkt att effektivisera miljöbedömningarna men handläggningstiderna riskerar i stället bli längre. Bland annat föreslås även utländska organisationer få agera i svenska tillståndsprocesser men inga nya resurser ges till domstolar eller myndigheter, skriver Pia Pehrson och Ludvig Gustafson, miljörättsexperter på Foyen advokatfirma.

Efter mycket lång väntan har Regeringen genom Miljö- och energidepartementet äntligen utarbetat ett förslag med ändringar och effektiviseringar av miljöbedömningar och miljökonsekvensförfarandet i 6 kap miljöbalken, Ds 2016:25. Det blir flera nyheter i terminologin samt möjlighet att godkänna miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) i tidigare skede under processen. MKB krävs bara för verksamheter som har betydande miljöpåverkan.

Flera av ändringarna är tänkvärda eller ganska bra. Många av förslagen är dock i stort sett desamma som Lena Ek förde fram år 2012 och som redan då, i vissa fall, var åtta år gamla. Förslagen är visserligen tydligare skrivna nu, men det finns ett antal frågor där någon helhjärtad analys inte gjorts och där förslagen inte ger en tillfredsställande lösning på de långdragna tillståndsprocesserna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här