Opinion

Nuförtiden är tio år en enorm tidsrymd

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Minns ni hur jobbet såg ut för tio år sedan? Här använde vi stationära datorer, bildskärmar med 13 tums storlek och telefoner med sladd. Och vår huvudsakliga uppgift var att producera papperstidningar. Mycket har hänt – även om ännu mer har förändrats i andra branscher.

Publicerad

Dagens kanske mest kända omstörtare fanns knappt för tio år sedan: Spotify startade 2006, Airbnb 2008 och Uber 2009. Deras intåg har gjort att vi globalt konsumerar musik, bokar boende på annan ort eller åker taxi på ett annat sätt nu än 2006. I Sverige är det mest musiken som har förändrats av de här tre.

Uber är tydliga med att de anser att Uber är något mycket större än bara ett taxibolag. De har ingenjörer anställda på flera ställen i världen som bland annat utvecklar teknik för självkörande bilar. Uber vill i grunden förändra sättet vi transporterar oss på.

I dag har Ny Teknik fokus på den gröna omställningen i energibranschen. Omstörtarna här är små bolag som vill hitta nya sätt att skörda energin på. Det är uppenbart att det är svårare och tar längre tid att bli en energi-omstörtare. Ett viktigt skäl till det är att tekniken är dyr att utveckla och därför beroende av bidrag för att ta steg i utvecklingen.

Storbritannien har bland världens mest generösa stödsystem för grön energi och därför är det flera svenska bolag som på kusten utanför Skottland och Wales tar sina första steg in på marknaden. Minesto grundades året efter Spotify, Corpower ett år efter Airbnb och Hexicon året efter Uber.

Alla tre tekniker som bolagen utvecklat är mycket lovande, men trots att bolagen närmar sig tioårskalas är det långt kvar innan de etablerat sig på energimarknaden. Och ännu längre innan de kan bli sin branschs omstörtare.

Läs Anna Orrings genomgång om varför Storbritannien lockar med mer än bara stödsystem.