Opinion

Nobelpristagaren: Vi behöver ett landmärke för vetenskap

Nobelpriset
Torsten Wiesel, Nobelpristagare i medicin eller fysiologi 1981, hedersledamot i Sveriges unga akademi. Foto: Markus Marcetic
Anna Sjöström Douagi, Med. Dr. och vd för Sveriges unga akademi. Foto: Markus Marcetic

DEBATT. Glöm inte bort syftet med ett nytt Nobelcenter, att ge allmänheten tillgång till vetenskap året om. Alla initiativ som kan locka unga till utbildning och forskning måste tas till vara, skriver Torsten Wiesel, Nobelpristagare i medicin eller fysiologi 1981 och Anna Sjöström Douagi, vd för Sveriges unga akademi.

Nobelprisets lyskraft är stor ute i världen. Det märks inte minst denna vecka. Under Nobelveckan kommer pristagarna till Stockholm för att firas. De möter skolbarn och vetenskap och forskning får stå i fokus. Vi tror att ett Nobel Center skulle kunna dra nytta av den sprängkraft som finns kring Nobelpriset året om. Det skulle spela en stor roll för att stärka bilden av Sverige som en forskningsnation och attrahera långväga gäster till Stockholm.

Den diskussion som varit kring Nobel Center har fokuserat mycket på den planerade byggnaden. Tyvärr leder den debatten lätt till att det viktiga syftet med denna satsning glöms bort - att skapa en samlingsplats för både Nobelpris och för vetenskap mitt i Stockholm. Vi tror att Nobel Center skulle kunna göra stor skillnad för Stockholm och Sverige inom flera områden.

Den svenska skolan står inför stora utmaningar och alla initiativ som kan locka till utbildning och forskning måste tas till vara. Nobelmuseet bedriver redan i dag en utåtriktad verksamhet som lockar in lärare och elever i den värld som Nobelprisen består av. Tyvärr är museet trångbott. I dag får man tacka nej till skolklasser som vill komma.

Nobel Center har satt höga mål - alla elever i Sverige ska någon gång under sin skoltid besöka Nobel Center. Tänk er en miljö som utformas så att elever inspireras, får möta verksamma forskare och kanske till och med en Nobelpristagare. Tänk vad den typen av möten kan betyda för unga människors val av yrke i framtiden.

Nobelprisen och Nobelverksamheten har en stark ställning i världen. Ledande forskare och Nobelpristagare kommer att besöka Nobel Center när de bjuds in i framtiden. Det ger unga forskare helt nya möjligheter att få möta de mest framstående forskarna inom olika fält på hemmaplan. Det blir möten som vi är övertygade om kommer att vitalisera svensk forskning.

I ett Nobel Center kommer även nya forskningsrön att kunna presenteras och diskuteras med en intresserad allmänhet. En närvaro av aktiva forskare kommer göra att stockholmare kommer kunna kliva direkt från gatan mitt in i de allra senaste forskningsfynden.

Under den senaste valrörelsen lyste den forskningspolitiska diskussionen med sin frånvaro. Ändå finns enorma förväntningar på forskning som ska finna lösningar på vår tids stora utmaningar som klimatförändringar, politiska konflikter, pandemier och finanskris. I ett Nobel Center kommer forskare, beslutsfattare och representanter från andra samhällssektorer som näringsliv och ideella organisationer att mötas i debatt och samtal kring vår tids stora frågor.

Nobelprisen gör att strålkastarljuset två veckor om året riktas mot vetenskapen, i oktober när prisen offentliggörs och nu i december när de delas ut. Under dessa två veckor exponeras vi för fascinerande nya fynd som ger hopp och perspektiv, och får ett offentligt samtal om varför forskning behövs och hur kunskap uppstår och utvecklas.

Ett Nobel Center mitt i staden kommer att ge allmänheten tillgång till vetenskap året om. Det stärker Stockholms plats i den akademiska världen. Det kommer också innebära en värdefull resurs för beslutsfattare. Och inte minst, en enorm källa till inspiration för nästa generation.

Torsten Wiesel, Nobelpristagare i medicin eller fysiologi 1981, hedersledamot i Sveriges unga akademi

Anna Sjöström Douagi, Med. Dr. och VD för Sveriges unga akademi