Opinion

Nobelpristagaren: Vi behöver ett landmärke för vetenskap

Nobelpriset
Torsten Wiesel, Nobelpristagare i medicin eller fysiologi 1981, hedersledamot i Sveriges unga akademi. Foto: Markus Marcetic
Anna Sjöström Douagi, Med. Dr. och vd för Sveriges unga akademi. Foto: Markus Marcetic

DEBATT. Glöm inte bort syftet med ett nytt Nobelcenter, att ge allmänheten tillgång till vetenskap året om. Alla initiativ som kan locka unga till utbildning och forskning måste tas till vara, skriver Torsten Wiesel, Nobelpristagare i medicin eller fysiologi 1981 och Anna Sjöström Douagi, vd för Sveriges unga akademi.

Nobelprisets lyskraft är stor ute i världen. Det märks inte minst denna vecka. Under Nobelveckan kommer pristagarna till Stockholm för att firas. De möter skolbarn och vetenskap och forskning får stå i fokus. Vi tror att ett Nobel Center skulle kunna dra nytta av den sprängkraft som finns kring Nobelpriset året om. Det skulle spela en stor roll för att stärka bilden av Sverige som en forskningsnation och attrahera långväga gäster till Stockholm.

Den diskussion som varit kring Nobel Center har fokuserat mycket på den planerade byggnaden. Tyvärr leder den debatten lätt till att det viktiga syftet med denna satsning glöms bort - att skapa en samlingsplats för både Nobelpris och för vetenskap mitt i Stockholm. Vi tror att Nobel Center skulle kunna göra stor skillnad för Stockholm och Sverige inom flera områden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här