Opinion

”Molnet kan bli tvångsäktenskap”

I den livliga debatten om molnets avigsidor hänvisas nästan uteslutande till globala leverantörer som exempelvis Amazon, Google och Microsoft – företag som inte bara fördelar belastningen på sina servrar över kontinenter utan som även är amerikanska. Illustration: Jonas Askergren.
Debattredaktör Cecilia Laurén. Foto: Fredrik Stehn
Fredrik Ståhl, advokat, Advokatfirman Cederquist
Alexander Tencer, biträdande jurist, Advokatfirman Cederquist

DEBATT. Svenska företag riskerar att bli gisslan hos Microsoft och Google om de utan förbehåll skriver på IT-jättarnas standardavtal. Det är inte säkerheten utan juridiken som är det största hotet mot fler molntjänster, skriver Fredrik Ståhl och Alexander Tencer på Advokatfirman Cederquist.

Johan Glantzberg på Tieto lyfter i sin debattartikel i Ny Teknik fram säkerhetsfrågorna som den viktigaste begränsande faktorn för en fortsatt tillväxt för molntjänster. Han tar också upp Datainspektionens kritik av leverantörernas hantering av svenska personuppgifter.

Vår uppfattning är att leverantörerna av molntjänster numera tar datalagringsfrågor på allvar och faktiskt erbjuder tjänster som gör det möjligt för kunderna att leva upp till de långtgående kraven i personuppgiftslagen. Vi känner inte igen oss i Johan Glantzbergs beskrivning av att det råder stor osäkerhet på marknaden. Den nivå på säkerhet som erbjuds av leverantörerna upplevs oftast som fullt tillräcklig för de flesta kunders behov. Köparna landar allt oftare i att molnet fungerar och känns tryggt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här