Opinion

”Mer kapital är inte lösningen”

Debattredaktör Cecilia Laurén. Foto: Fredrik Stehn

DEBATT. I Uppsala finns redan ett flertal program som förädlar forskningsresultat på ett sätt som tillåter forskaren att vara forskare, och som samtidigt leder fram till att privata intressen kan ta vid, svarar docenterna Erik Forsberg och Lars Jonsson i Uppsla efter kritik från Innovatiosbrons Peter Strömbäck.

Innovationsbrons VD Peter Strömbäck skriver på nyteknik.se den 30 december att det kommer för lite nytta ur life science-forskningen, och pekar på brist på kapital för verifiering som en viktig orsak. Javisst måste Sverige bli bättre på att ta tillvara forskningsresultat, öka flödet av goda idéer och projekt som ger jobb och intäkter på sikt. Men pengar räcker inte, och de bör inte tas från den akademiska grundforskningen.

Utmaningen är att kunna förädla forskningsresultat på ett sätt som tillåter forskaren att vara forskare, och som samtidigt leder fram till så intressanta resultat att privata intressen kan ta vid. I Uppsala finns idag ett flertal väl utvecklade program som gör just detta.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här