Opinion

”Mer företagsnära forskning kan stoppa FoU-flykt”

Foto: Scanpix
Madelene Sandström, vd KK-stiftelsen
Åke Svensson, vd Teknikföretagen
Karin Röding, rektor Mälardalens högskola

DEBATT. En ny undersökning visar att åtta av tio ledande svenska exportföretag skulle lägga mer forskning i Sverige om regeringen satsade mer på företagsnära och behovsmotiverad forskning. Regeringen måste utgå från faktiska behov och satsa på forskning som kommer till nytta i företagen, redan i höstens proposition, skriver Åke Svensson, Teknikföretagen, Madelene Sandström, KK-stiftelsen och Karin Röding, Mälardalens högskola.

Sveriges förmåga att attrahera investeringar i kvalificerad forskning i hård global konkurrens måste stärkas. Det blir mycket tydligt när Astra Zeneca väljer att lägga ned en stor del av sin forskning i Sverige.

Sedan flera år pågår dessutom en utveckling där allt fler företag förlägger sina nya forskningsprojekt till andra länder. Fördelen med att lägga forskning och utveckling i anslutning till stora och växande marknader är en förklaring till detta. En annan och mer illavarslande förklaring är att Sverige idag inte matchar den offensiv som viktiga konkurrentländer nu genomför för att attrahera och behålla kunskapsintensiva företag.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här