Opinion

Löfven: Ökad risk ger fler entreprenörer

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hänvisade till Ny Tekniks grafik under ett framträdande i riksdagen. Foto: Olle Nygårds

DEBATT. Alliansregeringen har svikit Sveriges innovatörer. På grund av sitt ointresse för dialog och samverkan och uppenbara brister i kunskaper om innovationssystemet och innovatörernas situation har regeringen misslyckats, skriver Stefan Löfven (S).

Trots att det statliga riskkapitalet i dag uppgår till över tio miljarder kronor, är det tydligt att Sverige presterar sämre än många jämförbara länder vad gäller tillgången till kapital under de utsatta tidiga faserna, där behovet av finansieringsstöd är som störst.

Den svenska innovationsparadoxen är dessvärre inte bara ett begrepp, utan en realitet. Sverige behöver öka den kommersiella utväxlingen på satsade resurser i FoU. Socialdemokraterna vet att innovatörerna och innovationskedjan är avgörande för att Sverige ska kunna skapa framtidens konkurrenskraftiga företag, och vi ser som en prioriterad uppgift att ge dem de förutsättningar de förtjänar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här