Opinion

”Låt 1 forskningskrona bli 10”

Tobias Krantz Foto: Pawel Flato

DEBATT. Företag som samverkar med forskningsinstituten har stark tillväxt och lönsamhet, det visar en studie som presenteras i dag. Fokus i svensk forskningsdebatt måste flyttas från resurser till resultat. Med stärkt finansiering kommer forskningsinstituten kunna skapa både företagande och jobb. Det skriver Tobias Krantz Svenskt Näringsliv, Hans Hentzell, Swedish ICT, Patrik Regårdh, Ericsson, Sten Nordell, Transmode

Forskningsinstituten ger mycket innovation för pengarna. Företag som samverkar med instituten har stark tillväxt och lönsamhet, det visar en studie som presenteras i dag.

I Sverige finns idag fyra forskningsinstitutskoncerner inom RISE, Research Institutes of Sweden. Näringslivet satsar drygt 1,45 miljarder kronor årligen på projekt tillsammans med forskningsinstituten; ett starkt kvitto på institutens värde för företagens utveckling. Trots detta syns forskningsinstituten sällan i debatten hur forskningsresultat och forskningskompetens ska bidra till näringslivets utveckling.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här