Opinion

”Krossa myterna om elbilarna”

En eldriven bil är 2-5 gånger så energieffektiv som en dieselbil – alltså betydligt billigare i drift och riktigt miljövänlig ifall den körs på förnybar el. Därför vill vi bidra till att ta hål på flera av de myter som omgärdar elbilar. Elbilar är inte detsamma som små och långsamma golfbilar, även om det kanske var sant en gång i tiden, skriver debattörerna. Foto: Scanpix samt Colourbox

DEBATT. Elbilar är inte detsamma som små och långsamma golfbilar. Elbilar kan vara en liten stadsbil eller en lyxig buss, och allting däremellan. Men för att de ska bli överkomliga måste fler börja köra på el, skriver Eliza Roszkowska Öberg  riksdagsledamot (M) och Eva Håkansson Gröna Bilister.

Det står klart att framtidens vägtransporter kommer, och måste, skilja sig från dagens – dels för att minska vår miljöpåverkan och dels för att det är oklart om världens olja kommer att kunna mätta en värld där allt fler skaffar bil. Men det innebär inte att vi behöver backa ett sekel och göra avkall på den bekvämlighet som bilen ger oss i vardagen och i jobbet. Dessutom kommer industrialiserade länder inte kunna ställa om samhällsplaneringen från bilismen till något annat tillräckligt snabbt. Istället måste vi vara öppna för nya möjligheter och underlätta utvecklingen av klimatvänliga bränslen och bilar.

Det är positivt att fler och fler svenskar skaffar olika typer av miljöbilar, men samtidigt är kunskapen om elbilar låg eller baseras på missuppfattningar och myter. Dessa hindrar elbilsutvecklingen och i längden också omställningen mot en mer klimatvänlig fordonspark, där elbilarna har potential att bli miljövänligast av dem alla. Därför vill vi bidra till att ta hål på flera av de myter som omgärdar elbilar.
Elbilar är inte detsamma som små och långsamma golfbilar, även om det kanske var sant en gång i tiden. Det finns idag såväl bekväma familjebilar som kan ta hela familjen till fotbollsträningen, som sportelbilar som accelererar snabbare än många Ferraribilar.  Elbilar kan vara en liten stadsbil eller en lyxig buss, och allting däremellan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här