Opinion

Kraftindustrin: Vi ska bli Europas ”gröna batteri”

Lars Agaard vd Dansk Energi, Oluf Ulseth vd Energi Norge, Kjell Jansson vd Svensk Energi och Juha Naukkarinen vd Finsk Energiindustri.

DEBATT. Vi ligger långt före resten av Europa med att producera el och värme med låga koldioxidutsläpp. Vi har potentialen att skapa en helt ny exportsituation där el är vår produkt, skriver Lars Agaard, vd Dansk Energi, Oluf Ulseth, vd Energi Norge, Kjell Jansson, vd Svensk Energi, Juha Naukkarinen, vd Finsk Energiindustri.

El är något av det viktigaste som skapats i människans historia. Elen har i hög grad bidragit till den välfärd i form av sysselsättning, tillväxt och bekvämlighet som finns i vår del av världen.

Samtidigt är elsystemet en central del i kampen mot klimatförändringarna. Dels som ett problem eftersom stora delar av elproduktionen förorenar. Dels också som en del av lösningen om elen kan produceras utan klimatpåverkande gaser. Här är de nordiska länderna ett bra exempel, eftersom vi ligger långt före resten av Europa när det handlar om att producera el och värme med mycket låga utsläpp av koldioxid. 67 procent av Nordens el kommer från förnybara energikällor, jämfört med 30 procent i övriga Europa. År 2020 är målet 70 procent för Norden och vi kan till och med producera mer förnybar el än vi själva kan använda. Detta är ett faktum vi ska utnyttja.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här