Opinion

”Köp inte Jas för pengarna”

Orkanen Sandy vållade stor förstörelse i nordöstra USA. Kostnaden beräknas till 33 miljarder dollar. Miljöpartiets Gustav Fridolin och Karin Svensson Smith anser att regeringen i Sverige bör upprätta en nationell strategi för att förebygga översvämningar i stället för att satsa på 60 nya Jas-plan. Foto: Seth Wenig/AP/Scanpix

DEBATT. Miljarderna som försvarsdepartementet lägger på att köpa stridsflygplan skulle göra större nytta ute i kommunerna för att bygga upp skyddet mot kommande svåra översvämningar, skriver Gustav Fridolin och Karin Svensson Smith.

Innan nyår kunde man läsa i New York Times att kostnaderna för orkanen Sandy som drog in över nordöstra USA den 29 oktober beräknades till 33 miljarder dollar. Men ett par veckor innan dess hade affärsinformationsföretaget IHS beräknat kostnaderna till uppåt 50 miljarder dollar, vilket förutom de direkta skadorna även inbegrep orkanens effekter på ekonomin.

Självfallet kan man vare sig när det gäller Sandy eller något annan naturolycka säga att den pågående klimatförändringen är orsaken. Men en tämligen säker slutsats av den förödelse Sandy åstadkom är att dagens storstäder är väldigt dåligt rustade för att klara stora översvämningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här