Opinion

”Klippa elkablarna till omvärlden är skadligt för Sverige”

Energiminister Anna Karin Hatt och Mikael Odenberg Svenska kraftnät inviger den nya elförbindelsen mellan Finland och Sverige Fenno-Skan 2, den 25 januari i Söderfors.Utbyggnaden är en del i en större nordisk satsning för att stärka överföringskapaciteten mellan länderna i Norden. Den nya förbindelsen har ökat överföringskapaciteten mellan länderna med cirka 40 procent. Foto: Johnny Norling/Svenska Kraftnät
Anna-Karin Hatt Foto: Centerbilder

DEBATT. Att Sverige skulle gynnas av att behålla elen vi producerar inom rikets gränser är ett kortsiktigt och snävt nationellt perspektiv. Det skulle tvärtom vara skadligt. Regeringens inriktning är tydlig: Sverige ska bidra till en fungerande nordisk slutkundsmarknad, skriver energiminster Anna Karin Hatt.

Sverige är ett land vars välstånd till stor del bygger på vår exportindustri. Export och fria marknader har varit, och är, en av grunderna för det välfärdssamhälle vi lever i. Som land är vi beroende av transparens, öppenhet och en frånvaro av hinder och gränser på marknaden. Marknadsekonomin är grunden för välfärden.

Detta faktum gäller också för elmarknaden. En väl fungerande marknad är en förutsättning för konkurrens, en trygg energiförsörjning och möjligheten att nå våra klimatmål.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här