Opinion

”Klart det finns miljöbilar!”

Mattias Goldmann, vd Fores med 2030-sekretariatet

REPLIK. Att byta från fossilt till förnybart är en av de stora miljöinsatserna man kan göra som bilist. Även när alla faktorer i bilens livscykel tas med, skriver Mattias Goldmann, Fores med 2030-sekretariatet.

Av och till dundrar någon debattörer att det inte finns några miljöbilar, eftersom alla bilar innebär en negativ påverkan på klimatet och miljön. På samma sätt har givetvis också ekomjölk, grön el eller miljömärkt diskmedel en viss påverkan – ordet ”miljö” syftar som de flesta nog förstått till att miljöpåverkan minskar, inte att den är noll. Den konsumentupplysning som förstävet ”miljö-” anger är viktig; den som t.ex. väljer den miljöbilsklassade gasversionen av Volvo V70 och tankar den rätt mer än halverar bilens klimatpåverkan ur livscykelperspektiv jämfört med den som skaffar en genomsnittlig V70.

Bilars hela klimatpåverkan finns inte med i redovisningen av deras utsläpp, anger Anders Welin helt riktigt – men det visste väl alla? Finns det någon tänkande människa som på allvar tror att Teslas samlade klimatpåverkan är 0 gram koldioxid per mil?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här