Opinion

Kalldusch för Rossis kalla fusion

Mats Engström, chefredaktör.

LEDARE. Går det att utvinna energi från en hittills okänd kärnreaktion där nickel och väte ingår? En intensiv debatt om detta förs såväl på nätet som i vetenskapliga tidskrifter. Nuförtiden talar många om ”Low energy nuclear reactions”, LENR, i stället för det tidigare begreppet kall fusion.

Publicerad

Ny vetenskap som sägs lösa världens energiproblem väcker ofta stort intresse, men det brukar vara svårt att uppfylla förhoppningarna. LENR är inte i fysikens huvudfåra. Det tillhör naturvetenskapen att pröva även det som verkar strida mot etablerade principer.

En särskild del av denna breda debatt gäller den italienske uppfinnaren Andrea Rossi. Han säger sig ha uppfunnit en energikatalysator, E-cat. Ny Teknik har berättat om E-cat i ett antal artiklar, framför allt under förra året.

Andrea Rossi och hans uppfinning är kontroversiella. Några höjer honom till skyarna, andra kallar honom bedragare.

På nätet marknadsförs redan E-cat i större och mindre skala. Leveranser sägs kunna ske inom tre månader. Det har nyligen förekommit försök att ta in pengar till företag som vill sälja produkten.

Det finns goda skäl att vara försiktig när det gäller att satsa pengar på ny, oprövad teknik. När det gäller E-cat är frågetecknen särskilt många.

Ny Teknik kan nu berätta om ett test i Bologna förra veckan, då den aktuella varianten av E-cat inte fungerade. Det verkade finnas allvarliga fel i konstruktion och beräkningsmetoder.

Andrea Rossi har inte publicerat sina resultat i någon erkänd vetenskaplig tidskrift. Hans anhängare menar att uppfinnare sällan gör det eftersom de inte vill berätta om det unika i sin produkt.

Kritikerna pekar bland annat på ett besök som Floridas strålsäkerhetsmyndighet gjorde tidigare i år på Rossis adress i Miami. Då ska italienaren ha hävdat att produktionen av E-cat inte sker i USA, något som tycks stå i strid med hans tidigare uppgifter. Det är okänt var en eventuell fabrik finns.

Rossi ska också ha sagt till Floridas strålsäkerhetsmyndighet att det inte förekommer några kärnreaktioner i produkten.

Själv menar Rossi att han inte lämnat några felaktiga uppgifter och att produktionen är på god väg.

Det återstår mycket för Andrea Rossi att bevisa. Följ vår fortsatta bevakning av ämnet i Ny Teknik.