Opinion

”Jobben där tekniken överträffar människan”

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Robotar som programmeras att känna igen material kan göra återvinning lönsam, skriver Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell.

Publicerad

För drygt två år sedan var jag i Finland och besökte en återvinningsanläggning. Robotar från Zen Robotics kunde med hjälp av sensorer och programmering känna av vilket material som hamnade på bandet och sedan skjuta ned det i rätt container, trä med trä och metall med metall.

Systemet utförde en syssla med dålig arbetsmiljö med mycket damm och buller, samtidigt som det plockade snabbare än människor.

Nu har vi besökt Dalarna och textilåtervinningsanläggningen i Avesta. Här utvärderas en metod i full skala där sensorer känner av de eftersökta fibrerna.

Tanken är densamma. Tekniken kan utföra arbetet på ett effektivare och mer repeterbart sätt än människan.

Genom att sortera efter fibertyp hoppas deltagarna i projektet (bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet, H&M och Gina Tricot) också att det ska bli lättare att göra textilåtervinning till en lönsam verksamhet. Kan mer textil återvinnas är det ett viktigt steg framåt för klädbranschen.

I samma tema går vårt huvudnummer. Vår reporter Peter Ottsjö har träffat ai-experten Chris Brauer och pratat om vilka jobb som artificiell intelligens kan ta över de närmaste åren. SEB:s kundtjänst Aida är bara första steget, och i min bransch, alltså journalistikens, pågår redan många försök att ersätta människor med programmering.

Nyligen träffade jag en massa nystartade teknikföretag. Jag satt med i juryn till Inission Innovation Award 2017 och var med och delade ut 1,25 miljoner ut till vinnaren.

Den här veckan är det dags för 33-listans turnéstopp i Göteborg. Här tävlar 1928 Diagnostics, Monivent och BLB Industries om den plats på listan för Sveriges hetaste unga teknikföretag.

Läs på nyteknik.se hur det gick i tävlingarna.