Opinion

”Innovationskraft - ingen one-woman-show”

Näringsminister Annie Lööf, fick Gnosjöandan med modersmjölken och vill lyfta fram betydelsen av entreprenörer som vågar starta eget. Foto: Johan Ödmann

DEBATT. Att öka innovationskraften i samhället är ingen "one-woman-show", inget som politiker löser på egen hand. Alla kloka hjärnor måste bidra, skriver näringsminister Annie Lööf som hoppas att fler ska våga satsa och starta eget.

Min uppväxt med den småländska Gnosjö-andan i modersmjölken, har gett mig en övertygelse om entreprenörernas roll som kuggar i ett välsmort och välfungerande samhällsmaskineri. Vi behöver fler som vågar starta och driva skogsföretag, livsmedelsföretag, energiföretag, miljöteknikföretag. Vi behöver fler som vågar ta steget att bli sin egen, att utmana kommunen på driften av ett äldreboende eller en förskola. Vi behöver fler unga som ser företagande som ett självklart alternativ till att bli anställd eller till att plugga.

Jag är mycket stolt över det arbete som Centerpartiet och regeringen hittills gjort för landets företagare men jag är långtifrån nöjd. Jag ser framför mig ett antal stora och långsiktiga utmaningar på näringspolitikens område. Innovationsfrågor är ett sådant område. Vår kreativitet och förmåga att omsätta innovationer i verkliga företag, produkter och tjänster är avgörande för jobbtillväxten i Sverige.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här