Opinion

”Innovation ska driva Sverige - inte låga löner”

Att Vägverket köper en viss bullernivå i stället för ett bullerplank är exempel på en funktionsupphandling som leder till att driva fram innovationer, anser debattörerna. Foto: TT

DEBATT. Om tio procent av den offentliga upphandlingen användes till att beställa en lösning av ett problem istället för en färdig produkt skulle 70 miljarder kronor per år gå till innovationsprocesser. Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens, skriver Charles Edquist, professor i innovation, Jennie Nilsson (s) och Billie Pettersson, PhD i medicinsk vetenskap.

Sedan några år ser vi tecken på att svenska företags konkurrenskraft och förmåga till att skapa jobb i hela landet försämras. Den senaste varningssignalen kom i World Economic Forums Global Competitiveness Report. Enligt World Economic Forum har Sveriges konkurrenskraft försämrats kraftigt sedan år 2006. Då var Sverige världens tredje mest konkurrenskraftiga ekonomi i dag ligger vi på tionde plats.

En tiondeplats i världen är i och för sig inte fy skam men utvecklingen är oroande och antyder att innovationstakten och värdeskapandet i den svenska ekonomin minskar relativt våra konkurrentländer. Sverige ligger fortfarande bra till i internationella jämförelser av vad som kallas ”innovationsförmåga”. Men vi ligger sämre till i jämförelser av hur många innovationer som faktiskt genomförs och därmed hur många konkreta jobb som innovationerna skapar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här