Opinion

”Ingenjörer osynliga för dagens ungdomar”

Debattredaktör Cecilia Laurén. Foto: Fredrik Stehn

DEBATT. Morgondagens ingenjörer gömmer sig i World of Warcraft, på Facebook och Twitter. Ska vi locka fler unga att bli ingenjörer måste vi kommunicera på deras villkor. Det är ett stort misslyckande att så få unga svenskar vill bli ingenjör, skriver Yngve Nygren, vd Mathworks i Sverige.

I regeringens höstbudget satsar man på fyrahundra nya civilingenjörsutbildningsplatser till 2012, och lite längre fram i tiden ska det finnas plats för ytterligare tvåhundra studenter. Det här är bra nyheter för Sverige, där ingenjörerna i och med industrins uppsving har haft en avgörande roll för Sveriges positiva utveckling under mer än hundra år.

I en tid av finansiell oror spås industrin vara fortsatt viktig för Sveriges välfärd i framtiden, och utsikterna för de svenska ingenjörerna är därför goda. Men det finns ett oroväckande mörkt moln på himlen: Intresset för att bli ingenjör är lågt, vilket gör att många av studieplatserna står vakanta. Tillsammans med det faktum att många äldre ingenjörer går i pension riskerar vi därmed att förlora den kunskap och tradition som till stor del gjort Sverige till ett konkurrenskraftigt land. Det råder en ingenjörsbrist ur vilken Sverige till stor del måste klara sig genom att importera ingenjörer från andra länder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här