Opinion

”Huggsexa om naturresurser kräver ny myndighet”

I de svenska deponierna finns metaller som motsvarar fem års metall-förbrukning i Sverige. Men dagens regler motverkar återvinningen. Foto: Jörgen Appelgren
Klas Gustafsson, vice vd, Tekniska Verken AB
Anders Kihl, utvecklingschef, Ragnsells AB
Christer Forsgren, teknik- och miljöchef, Stena Metall AB
Mats Eklund, professor industriell miljöteknik, Linköpings universitet

DEBATT. Att utvinna metaller ur gamla soptippar är ett sätt att spara på jordens resurser. Men skatter och lagar missgynnar bolag som vill hitta mer hållbara produktionssätt. Och myndigheterna klarar inte att samarbeta, enligt debattörerna.

Kriser och katastrofer till trots förbättras människors välfärd och hälsa globalt, tack vare it-utvecklingen, den globala industrialiseringen och tillhörande kunskapsutveckling. År 2030 kommer det med stor sannolikhet att finnas närmare fem miljarder människor i den globala medelklassen.

Det innebär att trycket på naturresurser, miljö och klimat kommer att vara mycket stort. Aktuell forskning visar att resurseffektiviteten i ekonomin behöver öka med en faktor 10 för att kunna bli långsiktigt hållbar. Det är i ljuset av denna utveckling värt att reflektera över hur vi i Sverige hanterar utvecklingen av framtidens nya hållbara lösningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här