Opinion

”Gör det dyrare att orsaka förseningar”

Avgifterna för att orsaka tågförseningar borde femfaldigas, tycker debattören. Foto: TT

DEBATT. Femfaldiga avgiften för den som orsakar tågförsening. Och ersätt även tågoperatörer som oförskyllt drabbas av stopp i trafiken. Då skulle fler satsa på kvalitet och underhåll, skriver Johan Söör, vd MTR Express.

Förseningar i tågtrafiken är ett problem som inte bara skapar stor irritation bland resenärer utan även leder till stora samhällskostnader. Även om det finns många anledningar till varför förseningar uppkommer och inget transportsystem realistiskt kan ha en nollvision för förseningar så finns det saker att göra. Genom att förbättra incitamenten för att arbeta mot förseningar skulle mer kunna uppnås. Enkelt uttryckt måste det bli dyrare att orsaka förseningar.

Vi på MTR Express har kört snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm i drygt ett års tid och har totalt 90 avgångar i veckan. Inom tågbranschen definieras punktlighet som ankomst inom fem minuter från utsatt ankomsttid. Med detta mått har vi sedan starten varit i snitt tolv procentenheter mer punktliga än konkurrerande tågoperatörs snabbtåg på samma sträcka under samma tidsperiod. Skillnaden består även om man bara tittar på närliggande avgångar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här