Opinion

”Gipsskivorna orsakar inte mögel”

När de testades visade sig kartongklädda gipsskivor vara rena drivbänkar för mögel när fukt hade kommit innanför kaklet. (Bilden föreställer inte de aktuella gipsskivorna)

DEBATT. Beprövad teknik för täta tätskikt ger en tillförlitlig spärr mot fukt som skulle kunna orsaka mögel i gipsskivorna, skriver Magnus Rönnmark, konsult inom golv- och städteknik.

Under rubriken ”Mögelskivor gör comeback i badrummen” skriver Ny Teknik i nummer 42:2015 om att pappklädda gipsskivor åter kan rekommenderas i våtrumsbygge. Det beror på att tekniken att bygga täta kakelväggar har förbättrats. När Byggkeramikrådet på 2000-talet tog bort sin rekommendation berodde det på att tätskikten i BKR:s system i många fall var bristfälliga. Då möglar skivan bakom en dålig spärr. Skivan orsakade alltså inte mögel, vilket olyckligt skrivs i Ny Teknik.

Det finns mycket täta tätskikt, till exempel de som GVK, stiftelsen Svensk våtrumskontroll, beskriver i sitt system av plastklädda väggar. Med sådan tätning får man inget problem med mögel på gipsskivorna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här