Opinion

”Gas – svaret på framtidens baskraft”

I Werlte i norra Tyskland driver biltillverkaren Audi en Power to Gas-anläggning där överskottsel från vindkraft används för att tillverka syntetisk metan. Foto: Audi
Lars Gustafsson Foto: Swedegas
Anders Mathiasson

DEBATT. Gaskraft är ett alternativ till kärnkraften. Den är relativt billig att bygga, klarar industrins krav på leveranssäkerhet, understödjer utbyggnad av förnybar elproduktion och kan finnas på plats mycket snabbt, skriver Anders Mathiasson, Energigas Sverige, och Lars Gustafsson, Swedegas.

I och med Socialdemokraternas och Miljöpartiets överenskommelse på energiområdet ska kärnkraften tvingas bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader, få skärpta säkerhetskrav och på sikt fasas ut. Beskedet betonar betydelsen av att vi nu får en diskussion om vad som kan komplettera vårt växande energibehov.

Det svenska energisystemet står i dag inför stora utmaningar och omfattande investeringar. Säker, trygg och hållbar energiförsörjning är avgörande för svensk industri och därmed även för tillväxt och jobbskapande. Utbyggnaden av den förnybara elproduktionen ger energisystemet ett fantastiskt positivt tillskott och ett viktigt bidrag till minskade utsläpp och till de långsiktiga klimatmålen.  

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här